30 éve vagyunk Magyarország legnagyobb lucerna és kukoricapellet előállító vállalata!

GINOP

SZÉCHENYI 2020 pályázat

DEHIDRATÁLT LUCERNA ALAPÚ ÁLLATI TAKARMÁNY GYÁRTÓ ÜZEM LÉTESÍTÉSE A KAROTIN KFT-NÉL

Adós neve: Karotin Kft.

Beruházás tartalmának rövid bemutatása: A Karotin Kft. a „GINOP-1.2.6-8.3.4-16 ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPVÁLLALATOK KOMPLEX BERUHÁZÁSAINAK TÁMOGATÁSA KOMBINÁLT HITELTERMÉKKEL” célú felhívás keretein belül támogatott hitelben részesült. Ennek segítségével megvalósuló fejlesztés eredményeként közel duplázódik a lucerna termékgyártó kapacitás, mely éves szinten el fogja érni a 15-20.000 tonnát. A fejlesztéssel a vállalkozás lucernapellet mellett dehidratált lucerna bála előállítására is képessé válik, melyre jelentős az exportkereslet.

Hitelprogram kódszáma: GINOP-1.2.6-8.3.4-16

A kölcsön összege: 520.950.000,- Ft (38%)

Támogatás összege: 507.240.000 Ft (37%)

VISSZA ÉS VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLT A KAROTIN KFT. ÚJ DEHIDRATÁLT LUCERNA ALAPÚ ÁLLATI TAKARMÁNY GYÁRTÓ ÜZEME, MELY SZEGED KÜLTERÜLETÉN VALÓSUL MEG.

A Karotin Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programba benyújtott pályázata 507,24 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban valamint 520,95 millió forint vissza térítendő kedvezményes kamatozású kölcsönben részesült. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében összesen 1,37 milliárd forintból valósul meg 2021 végéig.

A Karotin Kft. 1992-ben alakult és mára Magyarország legjelentősebb lucernapelletgyártó vállalkozásává vált. A vállalkozás emellett több, mint 925 hektáron gazdálkodik, a területen főként búzát, árpát, kukoricát, repcét, napraforgót és lucernát termeszt, a szemestermények értékesítése mellett jelentős árbevétele származik a lucernapellet, nyersolaj és repcepogácsa gyártásából.

Az európai uniós forrás segítségével megvalósuló fejlesztés eredményeként közel duplázódik a lucerna termékgyártó kapacitás, mely éves szinten el fogja érni a 15-20.000 tonnát. A fejlesztéssel a vállalkozás lucernapellet mellett dehidratált lucerna bála előállítására is képessé válik, melyre jelentős az exportkereslet.

A tervezett rendszer egyedisége abban rejlik, hogy az új üzem képes lesz a szomszédos biogázüzem füstgáz hőjének hasznosítására, illetve a fejlesztés része egy biomassza tüzelésű kazán is. E kettő berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40% fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni, azaz a megduplázni kívánt késztermék mennyiség mellet csak 10-15% emelkedik majd az üzemi energiaköltség.

A fejlesztés eredményképpen javul a versenyképesség és a termékek minősége, csökkennek a fajlagos költségek. A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 55 fős létszám mellett további 3 fő alkalmazására nyílik lehetőség.

A beruházás befejezésének várható határideje: 2021.12.31

A projektről bővebb információt a www.karotin.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Keszthelyi Krisztián, projektmenedzser
Elérhetőség (telefonszám:+3670 3417924, e-mail cím: info@emva.hu )

Magyarországon egyedülálló lucernaszárító üzemet avatott a Karotin Kft., amely beruházás kivitelezését a spanyol APISA S.L. magyar képviselőjével, a Seed-Imex Kft.-vel együttműködésben valósította meg.

Az újonnan átadott üzemnek köszönhetően már dehidratált, avagy gyors szárítású lucernabálákat is tudunk gyártani.

Vállalkozásunk 1992-ben alakult és azóta tevékenységünk fő profilja lucernafeldolgozás és lucernapellet gyártása. Eddig 1000 hektáron termesztettünk lucernát, amit az új beruházásunknak köszönhetően 1500 hektárra tudtunk növelni.

Az újonnan átadott üzemnek köszönhetően a termékpalettánk is bővült, hiszen a lucernapellet mellett most már dehidratált, avagy gyors szárítású lucernabálákat is tudunk gyártani.

Az új gyártási folyamatnak köszönhetően a betakarított zöld lucerna megőrzi a színét, az illatát és a zamatát, valamint a tápanyagtartalmát is, így nem veszít a gyártási folyamat során a beltartalmi értékeiből. Ezáltal a magas minőségű takarmány szinte az egész világon – de első sorban a Közel-Keleten és Kínában is – jól eladható exporttermék.

A korábbi gyártó egységünk csak pellet előállítására volt alkalmas, de ezzel az új üzemmel 900 kilogrammos bálákat tudunk készíteni, amelyeket konténerben biztonságosan tudunk szállítani a világ bármely pontjára.

A Seed-Imex Kft. segítségével megvalósított új beruházásunk lényege – a kapacitásnövelésen túl – hogy nagyobb energiahatékonyság mellett tudjunk termelni, ami azt jelenti, hogy a fosszilis energia, azaz földgáz felhasználásunkat 50%-kal tudjuk csökkenteni.

Az új üzem átadó ünnepségére Juan José Ayerbe, az Apisa spanyol vállalat tulajdonosa is ellátogatott és elismerően nyilatkozott a 2 éves tervezés- valamint kivitelezés folyamatáról:

Az Apisa vállalat 1972-óta foglalkozik szárítási technológiákkal. Az itt látható lucernaszárító üzem, amit a Karotin Kft. részére szállítottunk, különleges abból a szempontból, hogy a lucerna szárításához három különböző hőforrást alkalmaz és kétféle terméket állít elő. Óránként 5-7 tonna lucerna pelletet és 15 tonna lucernabálát képes előállítani az üzem. Ezzel a technológiával a piacon elérhető legjobb minőségű lucernabála- és pellet állítható elő, miközben rendkívül takarékos, hiszen a telephelyen található biogáz-üzem gázmotorjainak kipufogógáz-hőjét is felhasználja a szárításhoz. Emellett megújuló energiát hasznosít a technológia részét képező biomassza kazánnal és csak a fennmaradó hő-szükségletet elégíti ki földgáz-üzemű égővel.

Ezzel a technológiával a piacon elérhető legjobb minőségű lucernabála- és pellet állítható elő.

A Karotin Kft. a 70-es évek óta gyárt lucernapelletet és ezen új technológia energia- és költséghatékony üzemeltethetőségének köszönhetően növelheti a versenyképességét a piacon. Továbbá, a bálázó-technológiának köszönhetően egy új termékkel léphetünk a piacra, ami egyben az export-piacokat is megnyithatja a vállalkozás előtt, mert képesek leszünk előállítani a nemzetközi- és első sorban a Közel-keleti piacokon nagyon keresett, jó minőségű, hosszú-, leveles szárakat tartalmazó zöld lucernabálákat.