slide-1 slide-2 slide-3 slide-4 slide-5

SAJTÓKÖZLEMÉNY

VISSZA ÉS VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLT A KAROTIN KFT. ÚJ DEHIDRATÁLT LUCERNA ALAPÚ ÁLLATI TAKARMÁNY GYÁRTÓ ÜZEME, MELY SZEGED KÜLTERÜLETÉN VALÓSUL MEG.

 

A Karotin Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programba benyújtott pályázata 507,24 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban valamint 520,95 millió forint vissza térítendő kedvezményes kamatozású kölcsönben részesült. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében összesen 1,37 milliárd forintból valósul meg 2021 végéig. 

 

A Karotin Kft. 1992-ben alakult és mára Magyarország legjelentősebb lucernapelletgyártó vállalkozásává vált. A vállalkozás emellett több, mint 925 hektáron gazdálkodik, a területen főként búzát, árpát, kukoricát, repcét, napraforgót és lucernát termeszt, a szemestermények értékesítése mellett jelentős árbevétele származik a lucernapellet, nyersolaj és repcepogácsa gyártásából.

 

Az európai uniós forrás segítségével megvalósuló fejlesztés eredményeként közel duplázódik a lucerna termékgyártó kapacitás, mely éves szinten el fogja érni a 15-20.000 tonnát. A fejlesztéssel a vállalkozás lucernapellet mellett dehidratált lucerna bála előállítására is képessé válik, melyre jelentős az exportkereslet. 

 

A tervezett rendszer egyedisége abban rejlik, hogy az új üzem képes lesz a szomszédos biogázüzem füstgáz hőjének hasznosítására, illetve a fejlesztés része egy biomassza tüzelésű kazán is. E kettő berendezés révén a korábbi rendszerhez képest 35-40% fajlagos energia-megtakarítást lehet elérni, azaz a megduplázni kívánt késztermék mennyiség mellet csak 10-15% emelkedik majd az üzemi energiaköltség. 

 

A fejlesztés eredményképpen javul a versenyképesség és a termékek minősége, csökkennek a fajlagos költségek. A beruházásnak köszönhetően a jelenlegi 55 fős létszám mellett további 3 fő alkalmazására nyílik lehetőség. 

 

A beruházás befejezésének várható határideje: 2021.12.31

 

A projektről bővebb információt a www.karotin.hu oldalon olvashatnak.

 

További információ kérhető:

Keszthelyi Krisztián, projektmenedzser

Elérhetőség (telefonszám:+3670 3417924, e-mail cím: info@emva.hu )